
En mer harmonisk barnehagehverdag
Frisk luft, fuglekvitter, bitende kulde. Barna i naturbarnehagen har opplevelser for alle sanser. Det skaper harmoni, mener de ansatte.
Den første sterke sola minner om vår denne fine februardagen Vetuva besøker Sem barnehage i Asker. Men fortsatt er det ganske kaldt ute. Inne i lavvoen er det derimot varmt og godt. Gradestokken nærmer seg 25 pluss, og fagarbeider Marianne Bakke står og rører i grytene ved den brennende vedovnen.
Barna har hjulpet til med å kutte opp grønnsaker. Nå er de ute og leker mellom bjørketrærne og de store steinene, mens de venter på at formiddagsmaten skal bli ferdig.
Sem barnehage ligger vakkert til ved Semsvannet i Asker. Barnehagen har to avdelinger, Huskestua og Nøtteliten. I tillegg har de en egen liten skog som ligger rundt 300 meter fra barnehagens område. Det er her lavvoen ligger som en egen liten avdeling av barnehagen. Den er primitiv, uten innlagt strøm og vann. Midt i rommet står en vedovn, og rundt teltveggene står bord og benker plassert. De tette veggene skaper en lun og trygg atmosfære for den lille gruppa med barn som er her hver dag.
TREÅRINGENES UKE
Denne uka er det treåringene i Sem barnehage som bruker naturbarnehagen. Edvard og Bianca sitter nå og nyter vårsola mens de suger på hver sin snøball og venter på at den ordentlige maten skal bli ferdig. De liker godt å være her ute, forteller de. Men dette er ikke barnehagen, hvis det var det vi trodde, sier de irettesettende.
– Vi er i lavvoen nå.
– Det gøyeste med å være her er å skli på akebrett i bakkene, mener Bianca. Hun ser på de andre barna som stavrer seg opp igjen etter å ha satt utfor i full fart.
Edvard gleder seg til han snart skal inn for å spise og hvile.
– Jeg skal ikke sove. Jeg skal bare ha hviiilestund, forklarer han.
LIGGER RUNDT DEN KNITRENDE OVNEN
Når maten er klar, ringes det inn, og barna går inn i lavvoen og kler av seg ytterklærne. Ved de to bordene spiser de pasta og kjøttdeig. Tirsdag er det varm mat. De andre dagene er det grøt eller rundstykker som er varmet i en stor kaffekjele.
Når maten har kommet ned i de små magene, blir liggeunderlagene rullet ut. De seks barna som er her i dag, legger seg i ring rundt ovnen. De får på seg tykke sokker som Marianne har strikket spesielt med tanke på hvilestunden. Hun og Alexander dekker over alle barna med ullpledd. Så ligger de og hviler, med åpne eller lukkede øyne, mens de hører at det knitrer i ovnen.
De fleste treåringene sovner. Særlig på denne tiden av året, når det er kaldt ute og varmt inne, forteller Alexander.
– Det er noe med stemningen her inne. Når de kommer inn fra kulda, er det spesielt godt å komme inn i dette varme rommet og få et teppe rundt seg.
INGEN KLAGER PÅ VÆRET
Når hvilestunden er over, går de fleste ut igjen. Men hvis noen har lyst til å være inne og tegne, pusle eller lese, får de lov til det. Da det var ned mot minus 20 grader i januar, var det godt å kunne bytte på å være ute og inne, forteller de voksne. Ingen skal tvinges til å være ute hele tiden. Lavvo-livet skal gi gode opplevelser.
– Vi har aldri dårlig vær i denne barnehagen. Det er heller aldri for kaldt. Vi er ute hver eneste dag, uansett. Været er ikke noe barna tenker over, så lenge de er tørre og varme, sier pedagog Alexander Løken, som selv mener han har funnet drømmejobben. Han får lov til å jobbe ute hele uka. Han elsker det.
ENKLERE MED SAMME ALDERSGRUPPE
I lavvoen veksler de mellom å ha treåringer, fireåringer og femåringer. Det betyr at alle barn over tre år i barnehagen er her fast hver tredje uke.
Daglig leder Petra J. Prestrønning forteller at de tidligere hadde aldersblandede grupper her. Men det ble litt utfordrende å finne aktiviteter som passet for alle samtidig.
– Noen måtte hele tiden vente, og noen måtte alltid skynde seg. Nå har det blitt enklere. Vi kan legge tempoet og opplegget der barna er utviklingsmessig.
Barnehagen har også forsøkt å rullere på hvilke voksne som jobber ute, men nå er det to faste voksne som er i lavvoen hele tiden.
– De som er i lavvoen, får et veldig eieforhold til den. De passer på den som om den var deres egen, og de har sitt eget system på hvor ting skal være. Det er enklere sånn, mener Petra.
FÅ RUTINER
De av barna som kommer i barnehagen når den åpner klokka 7.30, spiser først frokost på kjøkkenet inne i barnehagen. Når de er ferdige, går de rett ut i garderoben og kler på seg. Klokka 9.30 stiller de opp ved porten og går samlet de rundt 300 meterne over til skogen sin. De teller hverandre før og etter avgang og ankomst.
Store deler av dagen er det barnegruppene som selv styrer lek og aktivitet. De små gruppene gjør det tryggere for alle å kunne være med. For å skape stor uteglede er det viktig at medvirkningen fra barna er stor. De større barna som skal begynne på skolen, har litt mer organiserte aktiviteter.
– Her bruker vi sunn fornuft. Gruppa, som er mellom åtte og ti barn, er så oversiktlig at vi hele tiden vet hvor alle er, forteller Alexander.
SPIKKING OG HOGGING
Barna som er her, har god plass i skogen sin. I bratte bakker og mellom store steiner og høye trær får de øvd mye på grovmotorikk. Men når de voksne tar fram kniven og øksa, blir det også øvd på finmotorikken. Spikking av pinner og hogging av ved er en del av barnehagehverdagen i Sem.
Her kan vi legge opp aktiviteter mer etter gruppestørrelsen, alderen og sesongen. Alle rutiner blir annerledes. Alt blir mye roligere.
Alexander mener barna blir mer harmoniske når de er ute.
– Barna som er her ute sammen, blir enda tryggere på hverandre. De kommer mye tettere på de andre i gruppa, og stressnivået blir lavere. Vi ser at de blir mer selvsikre og tør mer.
VIL GI BARNA MESTRING OG NATURGLEDE
Natur, uteliv og sosial kompetanse. Dette er stikkord for hva barna i Sem barnehage skal ha lært når de kommer på skolen, mener barnehagelederen Petra.
– I dag har teknologien i veldig stor grad tatt over barndommen. Og teknologi er fint på mange måter. Men barn skal klare å aktivisere seg uten en iPad eller en iPhone. Her får de mulighet til det.
– Vi er opptatt av at barna skal få gleden av å utfolde seg ute, mestre og bli glad i naturen. De skal lære å kle seg godt for å være ute. Det er viktig for å ha en god opplevelse av utelivet. De skal lære seg å være sultne og tørste, kalde og varme. Og at det går bra uansett. At det ikke er farlig. Petra tror at et barn som har fått naturgleden og mestringen inn med barnehagemelken, vil ta den fram igjen som voksen.
– Dessuten trenger barn god plass og ro. I skogen får de begge deler fordi de er små grupper med mye rom rundt seg. Her er det ikke mulig å få et høyt støynivå, uansett hvor mye de roper. Det gjør dagene mindre stressende. Og de blir sett og hørt. Dette er viktig i en tid da vi har det så travelt nesten hele tiden.

Siw Ellen Jakobsen

Foto: Freddy Wike

ROM OG MATERIALITET
Denne artikkelen bygger ikke på forskning i databasen NB-ECEC, slik som de øvrige artiklene i magasinet gjør. Artikkelen er den tredje i en serie om barnehagens rom og materialitet. Den første artikkelen handlet om bruk av barnehagevegger i en dansk og en norsk barnehage. Artikkelen, som heter «Fortellinger fra danske og norske barnehagevegger», finner du i Vetuva 2014. Inspirasjon til den andre artikkelen i serien er hentet fra en barnehage på Södermalm i Stockholm. Hensikten med artikkelserien er å vise gode eksempler på bruk av barnehagens rom og materielle omgivelser, som kan inspirere og motivere ansatte i norske barnehager.
